Misk Otu (amber çiçeği)

Misk Otu (amber çiçeği)

  • 01 Ocak 2021 16:38
  • Son Güncelleme: 22 Ekim 2021 13:00

İkiçenekliler sınıfından; 50-100 cm boyunda, sarımtırak renkli, güzel kokulu bir bitkidir. Yapraklarında şekerler, uçucu yağ, A ve B vitaminleri vardır. Çiçekli dalları kullanılır.

Misk otunun faydaları nelerdir?

- Düzensiz menstrual süreci kan akışını uyararak dengeleme amaçlı kullanılmaktadır.

- Sedatif etkisi sayesinde doğal sakinleştirici, yatıştırıcıdır.

- Laksatif etkisi sayesinde bağırsak hareketlerine yardımcı olduğu bilinir.

- Sindirim sistemini ilgilendiren rahatsızlıklarda (kolik, kramp, hazımsızlık) tıpkı rezene gibi sağaltıcı özelliğe sahiptir.

- Sindirim kanalındaki sıvıları ve safra salgısını arttırmada fayda sağlar.

- Sinirsel zayıflık, nevroz, depresyon, gerginlik, uykusuzluk, kaygı hali gibi psikolojik rahatsızlıkların giderilmesinde yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Misk otunun zararları nelerdir?

Misk otunun içeriğinde bulunan uçucu yağlar arasında yer alan thujonun rahmi uyarıcı özellik taşıması sebebiyle bu bitkinin gebelikte kullanımının zararlı olduğu ve düşüklere yol açabilecek olduğu söylenmektedir. Misk otu, çuha çiçeği, yakup otu, papatya gibi bileşikgiller familyasından diğer bitkilere karşı alerjisi olan kişiler tarafından kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Misk otu, kereviz ve havuç tüketiminde alerjik reaksiyon gösteren kişiler tarafından tüketilmemelidir. Bunlara ek olarak arı sütü, bal, polen gibi besinlere karşı alerjisi olan kişilerde de alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.